Direct Toepasbare Duurzame Keukentips
Hieronder kunt u vele nuttige tips lezen waarmee u uw keuken en het gebruik daarvan duurzamer kunt maken. Indien
u aanvullende tips heeft, mail deze dan naar ons. Wij kunnen hierdoor zo veel mogelijk mensen laten profiteren van
de tips die er zijn. Hieronder de tips in hoofdstukken gegroepeerd:
Tips voor duurzaam vaatwassen:
- Een vaatwasser verbruikt veel minder water dan dat afwassen met de hand kost. Zuinige vaatwassers
verbruiken tegenwoordig rond de 10 liter water, met een handafwas is dit gemiddeld 30 liter.
- Voor de moderne vaatwassers is het niet meer nodig om voor te spoelen; uw vaatwasser spoelt namelijk zelf reeds voor. Hierdoor bespaart u al snel
10 liter water.
- Draai uw vaatwasser zo vol mogelijk. De moderne vaatwassers hebben vaak ook een halve beladingsmogelijkheid,
alleen is de besparing dan geen 50% maar meestal rond de 30%.
- Pas de dosering van het vaatwasmiddel aan. Dit is gemakkelijker te doen met poeder. Poeder wast ook schoner. Veel
vaatwassers zijn sneller dan vroeger en dan duurt het (te) lang voordat vaatwasserblokjes oplossen.
- Indien u een zuinige vaatwasser aan wilt schaffen: deze zijn reeds betaalbaar te koop vanaf ca. 500 euro.
Klik hier om deze te zien.
- Ook zijn er een aantal tips om uw vaatwasser tot 3 jaar langer mee te laten gaan. Klik hier om deze duurzaamheidstips te lezen.
Tips voor duurzaam koken:
- Indien u met minder water kookt en de deksel op de pan plaatst, dan bespaart u hiermee meer energie dan u
denkt. Ook de pan langzamer op temperatuur laten komen en langzamer doorkoken bespaart: als u het vuur in één
keer opendraait, gaat een groot deel van de energie verloren.
- Indien u goede pannen heeft met een goed geleidende bodem wordt uw voedsel sneller en gelijkmatiger warm. Deze
geleidende bodems zijn zogenaamde sandwich bodems: zij bestaan uit meerdere geleidende lagen,
lees meer over deze pannen door hier te klikken.
- Kook alleen het water dat u nodig denkt te hebben, veelal maken we veel meer (thee) water klaar dan
nodig.
- Plaats grote pannen op een grote pit en kleine pannen op een kleine pit. Een kleine pan op een grote pit zorgt
voor onnodig energieverlies.
- Inductiekoken is de zuinigste vorm van koken, samen met gas. Electrisch of keramisch koken verbruikt het dubbele
aan energie. Lees meer over duurzaam koken door hier te klikken.
Tips voor duurzaam koelen en vriezen:
- Zorg voor een koele ruimte voor uw koelkast of vriezer. Houd deze uit de zon en uit de (vries) kou. Veel
vriezers en koelkasten staan in onverwarmte schuurtjes waar het in de zomer te heet is en in de winter te koud voor
de koelmoter van deze toestellen. Plaats uw vrijstaande koelkast ook niet direct tegen de oven aan. Bij
inbouwtoestellen geldt deze beperking niet meer: deze zijn goed geventileerd.
- Ook is het handig de juiste binnentemperatuur te vinden voor uw koelkast of vriezer. Gemiddeld is een graad of 5
voor de koelkast goed en voor de vriezer min 15 graden.
- Bij de houdbaarheidsdatum van voedsel staat "tenminste houdbaar tot". Dit is dus
de minimale bewaartijd. Vele producten blijven langer goed. Ik ga hier geen advies in geven, maar mijn
melk blijft minimaal vier dagen voorbij de opgegeven datum lekker. Om vleeswaren en groenten
tot drie maal zo lang vers te houden, zijn er tegenwoordig koelkasten met Biofresh, klik hier en lees meer.
- Ontdooi uw vriezer regelmatig. Ons advies is eenmaal per jaar. Aangevroren wanden en ijsvorming laten de vriezer
extra hard werken om op de gewenste stand te blijven. Het ontdooien is ook een goede aanleiding om de restjes op te
maken. Sommige dingen laten we veel te lang in de vriezer liggen. Gebruik de vriezer waar deze voor
bedoeld is: langer bewaren.
- Tegenwoordig zijn er A+ koelkasten die vele malen minder energie gebruiken dan oudere koelkasten. Dit
kan soms wel tot 80% besparing opleveren, klik hier om meer te lezen over enerziezuinige koelkasten.
Tips duurzaam afzuigen:
- Door de afzuigkap 10 minuten voordat u gaat koken aan te zetten, komt de luchtstroom alvast op gang, waardoor
de afzuigkap direct werkt als u gaat koken. Hierdoor kunt u op een lagere stand stabiel afzuigen. Dit scheelt ook
veel ongewenste geurtjes.
Klik hier om meer te lezen over afzuigen en afzuigkappen.
Tips voor duurzaam bakken en ontdooien:
- Laat de oven niet onnodig lang voorverwarmen en sluit de ovendeur direct weer als u uw voedsel er in plaatst.
Een oven die bijvoorbeeld op 200 graden voorverwarmd is, valt na het openen van de deur soms wel terug tot 150
graden, 50 graden verloren dus...!
- Bij kleinere ovens of combimagnetrons is voorverwarmen eigenlijk niet of nauwelijks nodig (al geeft het recept
dat wel aan). Indien u voor de bereidingstijd 5 minuten meer neemt en niet voorverwarmt bespaart u zomaar 25%
warmte en energie, gewoon proberen dus.
- Overleg 's avonds wat u de volgende dag wilt eten, haal dit uit de vriezer en leg dit in de koelkast. Hierdoor
ontdooit uw voedsel veel gezonder en gelijkmatiger en heeft u geen magnetron nodig.
Algemene keukentips:
- Wees zuinig met warm water.
- De keuken is sneller warm dan de kamer. Plaats een aparte thermostaatknop op uw keukenradiator(en).
- In een thermoskan blijft uw koffie veel lekkerder. Zo kunt u na het koffiezetten gewoon uw koffiezetapparaat
uitschakelen.
- Koop biologisch afbreekbare producten, zoals afwasmiddelen en schoonmaakmiddelen. Daarnaast zijn veel producten
tegenwoordig in navulverpakkingen te koop.
- Probeer eens iets anders dan vlees en koop zoveel mogelijk seizoensgroente, liefst uit uw eigen regio.
- Koop energiezuinige keukenapparatuur, op e energielabels kunt u eenvoudig voor A+ toestellen kiezen.
|